7 myter om återvinning

Myterna om återvinning är många. Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) som står bakom kampanjen för att skingra myterna och öka återvinningen. FTI ansvarar för alla obemannade återvinningsstationer för förpackningar, tidningar och tomglas över hela landet.

Kampanjen Låt gammalt bli nytt lyfter fram att papper kan återvinnas upp till sju gånger utan att kvaliteten försämras. Glasflaskor, konservburkar och kaviartuber kan faktiskt återvinnas hur många gånger som helst. Det finns många missuppfattningar om återvinning, här nedan listas de vanligaste och svaret på varför de inte stämmer.

Myt 1: Förpackningarna behöver rengöras noggrant.

Sanning: Nej! Men förpackningarna måste vara helt tömda, annars kan de hamna fel i den automatiska återvinningsprocessen som bland annat sorterar förpackningarna efter vikt. Det är inte nödvändigt att skölja ur förpackningarna men för din egen skull, och för de som arbetar med hanteringen av förpackningarna, så kan det ju vara trevligt med ursköljda förpackningar.

Myt 2: Mjölk-, fil- och juiceförpackningar går inte att återvinna eftersom de består av olika material.

Sanning: Jo! Många förpackningar för färskvaror består av kartong, en plasthinna och/eller en tunn hinna av aluminium på insidan och en plastkork. Förpackningen innehåller dock mest pappersfiber, därför sorterar du den som pappersförpackning medan plastkorken läggs med plastförpackningarna. Hinnan på insidan skiljs från kartongen senare när den återvinns.

Myt 3: Energiåtgången för att transportera förpackningarna och tidningarna äter upp miljönyttan med återvinningen.

Sanning: Nej! Det är sant att transporter innebär energiåtgång men återvinning innebär trots det en betydligt större vinst för miljön.

Myt 4: Mitt bidrag till återvinningen är så litet att det inte spelar någon roll.

Sanning: Om alla tänkte på det viset skulle inte mycket bli återvunnet. Många tillsammans gör stor nytta, därför är ditt bidrag viktigt.

Några exempel:
Om alla metallkapsyler lämnades till återvinning så skulle de räcka för att tillverka 2200 nya bilkarosser varje år.
Om alla Sveriges hushåll återvann ytterligare en plastförpackning i månaden skulle koldioxidutsläppen kunna minska med 3600 ton, vilket motsvarar utsläppen från cirka 1200 bensindrivna bilar varje år, eller oljeuppvärmningen av 675 medelstora villor.

Myt 5: Det är ingen vits att sortera eftersom allt ändå blandas ihop efteråt.

Sanning: Inget blandas! Allt skickas separat till specialiserade anläggningar för återvinning. De som tömmer behållarna på återvinningsstationer och i återvinningsrum får ersättning när de lämnar materialet sorterat på rätt sätt.

Myt 6: Soporna sorteras i efterhand så man kan lika gärna slänga allt i den vanliga soppåsen/hushållssoporna.

Sanning: Nej! Om du slänger dina förpackningar i soppåsen eldas de upp och återvinns alltså inte till nya produkter. Att elda med dem genererar visserligen värme och el, men det är betydligt bättre för miljön att göra nya produkter av gamla förpackningar och tidningar. Det går att återvinna i stort sett alla förpackningar av plast, papper, metall och glas samt tidningar.

Myt 7: Det är ingen idé att sortera färgat och ofärgat glas, lastbilen lägger ändå allt tillsammans.

Sanning: Det kan se ut som om allt blandas ihop men lastbilarna som hämtar glasförpackningar har två fack på flaket, ett för färgade glasförpackningar och ett för ofärgade. De kan återvinnas hur många gånger som helst utan att kvaliteten försämras. Att använda återvunnet glas i tillverkningen av nytt minskar koldioxidutsläppen med 41 procent jämfört med att använda ny råvara, samtidigt som det sparar naturens resurser.

 

Läs mer hos FTI: Låt gammalt bli nytt