5 innovationer som har förändrat återvinningen

Visste du att ett års sopor från Sveriges alla hushåll skulle kunna fylla Avicii Arena i Stockholm från golv till tak inte bara en gång, inte heller två eller tre gånger – utan 48 gånger! 48 gånger, och då har vi inte ens räknat in allt avfall som produceras utanför hemmet. Svårt att ta till sig nästan. Tur är väl att det finns en hel del innovationer som hjälper oss hantera allt detta avfall. Här ska du lite mer info om fem av dem.

1. “Sopbilen”

Nog har man svårt att tänka sig att all hushållsavfall idag skulle hämtas med häst och vagn? Även om det uppstod betydligt mindre avfall förr, känns det helt otroligt att tänka sig en vardag utan det som i folkmun kallas sopbilen.

Den fantastiska uppfinningen med hydraulisk press för att trycka ihop avfallet uppfanns år 1938 och effektiviserade upphämtningen av hushållsavfall. Det dröjde dock ända in på 50 talet innan den helt ersatte häst och vagn.

2. Avfall blir fjärrvärme

Visst är det smart att allt avfall kommer till användning för någonting bra? Istället för att hushåll själva tar hand om sitt avfall och gräver ner det – är vi glada att vi kan utvinna energi från det.

På 1970 talet kopplades allt fler förbränningsanläggningar upp sig på fjärrvärmenätet. Från att avfallet tidigare bara bränts upp, kan de nu bidra till Sveriges elproduktion. Smart va!

3. Mekanisk återvinning av plats

Det känns ändå som att de flesta är införstådda med att återvinning av plast är viktigt för hållbar materialåtervinning. Glada är vi därför för mekanisk återvinning – den mest effektiva och mest använda metoden för att återvinna plast. Och inte nog med det, det är även en energisnål metod och är dessutom relativt billig.

Mekanisk återvinning innebär att plasten smälts ner för att bli till pellets. Dessa pellets kan sedan användas för att ta fram nya produkter.

4. Plastflaskor blir till kläder

Det är också relativt välkänt att textilindustrin har en stor miljöpåverkan och kräver mycket resurser. Att återvinna textilier såsom kläder är en viktigt åtgärd för att komma till bukt med problemet. Men det är väldigt häftigt tycker vi att andra material kan användas för att producera textilier – plastflaskor exempelvis!

Numera återvinns 300 000 ton (!!) plastflaskor per år till polyester som i sin tur blir till kläder, helt fantastiskt! Fler och fler varumärken blir dessutom intresserade av att använda denna “nya” typen av polyester – så vi lär bara se mer av det.

5. Smarta soptunnor

Visst är det dumt att kommunpersonal ska behöva åka enligt en bestämd rutt för att se om de allmänna papperskorgarna behöver tömmas? Inte bara slöseri med tid, utan också dåligt för miljön i och med onödiga transporter.

Smarta soptunnor som själva säger till när de behöver tömmas är därför en välkommen innovation. Med hjälp av ett liten sensor känner papperskorgen av att den är full och kan då meddela att det är dags att komma och tömma den.

Vill du veta mer om återvinning?

Kul tycker vi på Office Recycling som brinner för hållbarhet! Här har vi samlat våra mest lästa bloggposter från i år kring ämnet återvinning. Trevlig läsning!