5 tips som sänker elförbrukningen på kontoret

Många av Sveriges invånare kände av rusande elpriser under vintern. Vissa till den grad att det hade stor påverkan på den personliga ekonomin och tvingade många att se över sin elanvändning. Även om åtgärderna i stor utsträckning var mer kopplade till plånboken än miljön, så har en övergripande sänkt elförbrukning en långsiktig positiv effekt på klimatet.

Men även om vi kan få en positiv effekt av varje individs insats till att sänka elförbrukningen i hemmet så behöver svenska företag också ta sitt ansvar.

Elförbrukningen på svenska kontor skulle utan tvekan kunna sänkas och ge en stor effekt med fördel för miljön.

Det finns många sätt att sänka sin elförbrukning på, både små och enkla åtgärder såväl som stora och kostsamma. Vi har fokuserat på att presentera fem stycken tips för hur ett kontor kan sänka sin elförbrukning omgående och till en låg kostnad.

1. Inför lågenergilampor

Detta är ett givet initiativ som vi inte tror du blir förvånad över att se i denna lista. Belysning kan vara en riktig el-bov och att byta ut klassiska ljuskällor mot lågenergilampor kommer direkt att ge effekt på effekten.

2. Timer för olika elektroniska produkter

Allt från bordslampor till TV-apparater kan förses med en timer för att se till att ingen el förbrukas när produkterna inte aktivt används. Det lättaste är att sätta en timer mellan produktens strömkabel och eluttaget. Men det finns också flera typer av produkter som har försetts med inbyggd timer, bland annat tv-apparater och datorer som med fördel bör ställas in och aktiveras.

3. Rörelsesensorer

Kan vara lite mer omständigt att implementera men om det görs så behöver man inte längre oroa sig över att lampor eller annan utrustning står på när ingen befinner sig i lokalen. Som vi tidigare nämnt är belysning en stor källa till förbrukning av el och bör därför vara igång mer än nödvändigt.

4. Solcellsdrivna produkter

De flesta av oss minns solcellsdrivna miniräknare som slocknade när man busigt la ett finger över solcellen. Idag är tekniken mer sofistikerad och det finns flera typer av kontorsprodukter som kan drivas med hjälp av solceller, bland annat tangentbord, power banks och bordslampor.

5. Kör diskmaskinen full

Nej, vi rekommenderar inte att du sveper en flaska rött innan du startar maskinen utan vi pratar om påfyllnads-kapacitet. Detta tips känns rätt så uppenbart. Kör man halvfulla maskiner flera gånger per dag får man köra dubbelt så många gånger och därför förbrukas dubbelt så mycket el. Detta brukar oftast vara ett resultat av okunskap och oaktsamhet. Det är därför väldigt lätt åtgärdat genom att gå ut med intern information samt tydlig skyltning med uppmaningar att kontrollera maskinen innan den sätts igång.

Hur ligger ni till i ert hållbarhetsarbete?

Är du nyfiken hur ni ligger till i ert hållbarhetsarbete och vad nästa steg skulle kunna vara? Gör vårt Quiz och få en indikation på hur ni står er mot andra!