Byprojektet i Lodariyal: Ett case från en av verksamheterna

Vårt byprojekt tillsammans med Hand in Hand i den indiska byn Lodariyal pågår för fullt. Framsteg görs dagligen och målet att skapa förutsättningar som krävs för hållbar försörjning, nya jobb och förbättrade levnadsvillkor kommer närmare för varje månad. Sedan 2021 när projektet inleddes har flera verksamheter slagit rot och i det här blogginlägget tänkte vi fokusera på en av dem – en verksamhet som sysslar med biokompostering.

Biokompostering är processen att omvandla matavfall till biokompost, som sedan kan säljas vidare för bruk på åkrar och i odlingar. Just biokompostering ligger oss på Office Recycling nära hjärtat, då vi själva erbjuder våra kunder en helautomatisk kompostmaskin som omvandlar matavfall till näringsjord. Det är otroligt spännande att se hur verksamheter från två länder med så olika förutsättningar kan driva liknande affärer.

Hur idén om biokompostering växte fram

Bakgrunden till idén med att fokusera verksamheten till biokompostering grundar sig i att Lodariyal har en jordbruksbaserad ekonomi. Det innebär att det finns god tillgång till biokompost med potential att bli växtnäring och således också ett behov av slutprodukten.

Hand in Hand India-teamet önskade dra nytta av denna potential och utbildade därför en grupp kvinnor i byprojektet tillika framtida entreprenörer i konceptet cirkulär ekonomi. I utbildningen fick de lära sig hur man kan omvandla byns biologiska avfall som skapats av andra verksamheter, men också från hushållens matavfall, till en produkt som går att sälja vidare. Med andra ord, hur man kan generera inkomst från avfall.

Lodariyal - Biokompostering

Hur ser en arbetsdag ut?

En typisk arbetsdag för kvinnorna i projektet börjar med hushållssysslor såsom matlagning, barnpassning, boskapsskötsel och jordbruksaktiviteter, som är deras huvudsakliga inkomstkälla.

Senare under dagen, vanligtvis efter middagen, så ägnar de sig åt utbildning och entreprenörskap för att kunna skapa ytterligare inkomstkällor för deras försörjning.

Vad är nästa steg för dessa entreprenörer?

Uppskalning av produktionen: Eftersom mängden biokompost som skapas säljs vidare inom byn, så behöver produktionen av biokompost öka. Den mängd som idag produceras inom byn räcker i dagsläget inte till för att täcka alla lokala behov. En uppskalning skulle kunna ske genom att expandera området där insamlingen av biokompost sker till närliggande byar.
Marknadsexpansion: När alla lokala behov har täckts och ett överskott skapats, vill entreprenörerna utforska möjligheterna att expandera sin verksamhet genom att rikta in sin försäljning på andra byar.

Spännande tider väntar

Tack vare våra kunders PET- och pantsortering är det möjligt för oss att stötta Hand in Hand i detta viktiga projekt. Att få vara en del av den fantastiska resa som kvinnorna i Lodariyal gör är något vi verkligen värdesätter.

I december 2023 avslutas byprojektet och vi ser fram emot att dela den slutliga rapporten med er!