Checklista: Återkomsten till det klimatsmarta kontoret

Hösten är för många ett tillfälle för nystart. Semestern har gett ny kraft, inspiration och motivation till att ta nya tag. Kanske känns det lite extra just den här hösten när företag successivt kan kalla tillbaka sina anställda till kontoret.

Abonnemang, leveranser och kontorsinköp har varit pausade eller avslutade sedan länge och företag har nu möjligheten att fatta nya, bättre och mer miljövänliga beslut. Här kommer några enkla tips som hjälper dig och ditt företag ta steget mot ett mer klimatsmart kontor.

Kök och badrum

 • Kaffe, te och fikabröd: Köp KRAV- och rättvisemärkta kaffebönor och tepåsar. Prisskillnaden på schyssta produkter är ofta mindre än man tror. Undvik kaffekapslarna.
 • Fruktkorgen: Oavsett om ni köper in frukten själva direkt från matbutiken eller anlitar en leverantör, satsa på ekologisk och gärna närodlad frukt som är i säsong.
 • Kompostera: Det är inte alla som vet hur matavfall ska sorteras. Sätt upp skyltar i anslutning till er återvinningsstation som hjälper kollegorna på traven. Idag finns dessutom flera komposteringsalternativ för kontorets matavfall, till exempel vår helautomatiserade kompostmaskin som omvandlar organiskt avfall till jord på 24 timmar.
 • Naturliga produkter: Välj det miljömärkta alternativet när du köper in tvål, disk- och rengöringsmedel. Det är snällt mot både hälsan och miljön. Håll utkik efter Naturskyddsföreningens märkning Bra Miljöval. Behöver ni en städfirma? Se till så de städar med miljöcertifierade rengöringsprodukter.
 • Återvinningsstationen: Se över er befintliga lösning. Är det något som fattas eller som kan bli bättre? Sortering för papper och plast är vanligt, men kanske finns det även behov av kärl för glas, pant eller sekretessmaterial. Källsortera så mycket ni kan!

Inredning

 • Möbler: Behöver ni nya möbler? Köp begagnat eller miljömärkta möbler. Eller varför inte hyra? Idag finns det flera aktörer som säljer begagnad kontorsinredning eller erbjuder uthyrning. Sälj eller skänk de möbler ni själva inte kan behålla.
 • Växter: Snittblommor är vackra men köp krukväxter istället. Både till kontoret och som gåvor. Krukväxter håller längre och bidrar till renare, friskare luft och en trevligare arbetsmiljö. Tips på luftrenande och tåliga växter är svärmorstunga och aloe vera.

Transporter och leveranser

 • Resan mellan hemmet och jobbet: Promenera eller cykla om avståndet tillåter. Om inte, välj kollektivtrafiken hellre än bilen.
 • Tjänsteresor och kundmöten: Föreslå digitala möten eller telefonsamtal när det går. På så sätt kan du undvika många tjänsteresor och minska er miljöpåverkan samt spara tid och pengar. Ibland är en resa nödvändig, välj då tåg eller buss framför flyg.
 • Leveranser och transporter: När det är dags att boka leveranser igen, välj cykelbud eller miljömärkta transporter. Passa på att se över om du har leverantörer för era behov i närområdet. Ställ miljökrav på era nya leverantörer och samarbetspartners. Här kan du läsa mer om hur du kan tänka kring val av transportleverantörer.

El och Energi

 • Lågenergilampor: Byt glödlampor till LED-lampor. LED-lampan drar ungefär 80% mindre ström jämfört med glödlampan och håller upp till hela 15 gånger längre.
 • Stäng av apparater: Apparater i stand-by-läge drar ström, därför är det bäst att stänga av dem helt. Tips! Dra alla sladdar till grenkontakter med avstängningsknapp.
 • Rörelsesensorer: Minska energiförbrukningen genom att installera rörelsesensorer i till exempel korridorer och på toaletter så släcks ljuset automatisk.

Fler tips på hur du kan spara energi på arbetsplatsen hittar du här