De 5 största miljöbovarna i matkassen

Maten står för cirka 30 procent av växthusgasutsläppen och varje svensk förbrukar ca 8 ton koldioxid per år, maten står för ungefär 3,5 ton. I ett hållbart samhälle, där vi inte exploaterar jordens resurser, kan vi förbruka max 1 – 2 ton koldioxid per person och år.

Med andra ord, det finns en hel del att förbättra. Ett bra sätt att minska klimatpåverkan är att börja med maten. Vi måste alla äta för att överleva, så varför inte börja i den änden? 

De största klimatbovarna i matkassen

1. Ris 

Risodlingar bidrar till stora metangasutsläpp i atmosfären. Ett alternativ kan vara att använda matvete, pasta, potatis och bulgur istället.

2. Exotiska frukter och grönsaker 

Flygfrakt orsakar 200 gånger mer utsläpp än båtfrakt. Produkter med kort hållbarhet, som jordgubbar, avokado och mango är troligtvis fraktade via flyg. Bananer fraktas ofta i kylbåtar vilka är mycket mer energikrävande än vanliga fruktbåtar för exempelvis apelsiner.

3. Mejeriprodukter och kött

Köttindustrin, inklusive mejeriprodukter, står i dag för 18 procent av alla utsläpp av växthusgaser. För nötkött består fodret ofta av importerad genmodifierad soja och majs (såvida du inte köper naturbeteskött). Dessa grödor odlas ofta på mark där regnskog skövlats, vilket hotar den biologiska mångfalden. Kyckling och fläskkött har lägre klimatpåverkan än nötkött.

4. Palmolja

Palmolja finns i buljonger, kakor, pulversåser, soppor, färdigmat och halvfabrikat. Även här skövlas regnskog för att skapa odlingsmarker för oljepalmer. Ofta maskeras palmolja i innehållsförteckningen under namnet ”vegetabilisk olja”.

5. Fisk från utfiskade bestånd 

90 procent av alla matfiskar kommer från ohållbara bestånd. Till ett kilo odlad lax krävs 2.5 kilo fiskad fisk som foder. MSC-märket är en certifiering för fisk från hållbara bestånd och på sin hemsida har WWF en lista över fisk det fortfarande finns gott om.

Allt detta kan man tänka på i affären, men den kanske största klimatboven av alla är svinnet. 10 procent av all mat i restauranger och 20 procent av maten i offentliga kök slängs i dag. Detta motsvarar 10 000–30 000 ton, om vanliga hushåll räknades in skulle siffran bli betydligt högre.

Ta del av vårt nyhetsbrev - Gör som 4500+ andra och ta del av vårt fantastiska nyhetsbrev som går ut en gång i månaden.

Fyll i din uppgifter i formuläret nedan så är det klart!