Din guide för en lyckad vårstädning i BRFen

Vi har vridit fram klockan och visst känner vi hoppet om våren! För många bostadsrättsföreningar innebär det tid för vårstädning – en aktivitet som tas emot med blandade känslor. Visst är det en skön känsla som infinner sig när allt är klar, men vägen dit kantas inte alltför sällan av utmaningar.

Hur fångar du medlemmarnas engagemang? Och hur organiserar du dagen på bästa sätt? I det här inlägget har samlat några tips och trix för en lyckad och effektiv vårstädning i er BRF.

Informera i god tid

Ju fler som medverkar i städningen, desto snabbare blir ni färdiga. Med det sagt, se till att bjuda in medlemmarna i god tid innan vårstädningen äger rum. Presentera datum, samlingsplats och upplägg för dagen i föreningens nyhetsbrev, med inbjudningar i brevlådan och sätt upp lappar i porten eller på anslagstavlor. Kommunicera gärna vad som förväntas av de medverkande och varför städdagen arrangeras. Uppmana även medlemmarna att meddela sin eventuella frånvaro till föreningen så blir det enklare för dig som ansvarig att planera. Vilket leder oss till nästa punkt…

Strukturera och organisera

Oavsett hur stor eller liten er bostadsrättsförening är, är det mycket som ska göras. Ett tips är att skapa en lista med alla uppgifter och ge medlemmarna möjligheten att välja ansvarsområden. För visst är det roligare att göra något man faktiskt tycker om? Till exempel kan en grupp ombesörja rabatterna, en annan ta ansvar för trapphuset och en tredje för tvättstugan. Här följer några tips på vad checklistan kan innehålla:

  • Rensa bort döda växter från fjolåret, toppdressa rabatter och plantera lökar
  • Plocka och sortera skräp som legat dolt under snön
  • Ta fram, tvätta och olja in utemöbler
  • Städa cykel- och barnvagnsrum
  • Städa och anteckna eventuella skador i trapphus och gemensamma utrymmen
  • Städa miljörummet och tvätta ur sopkärl*

* Har ni en avfallspartner som ombesörjer detta? Då kan ni redan nu checka av miljörummet. I vår återvinningstjänst ingår det att vi ser till så att miljörummet är rent och fräscht vid varje hämtning. Istället för att tömma era kärl på avfall, tar vi med oss hela kärlet med avfall tillbaka till vårt återvinningscenter. Kvar lämnar vi rena, nytvättade kärl.

Förtydliga med skyltar

Att avfall uppstår i samband med städning är ingen nyhet. Trasiga leksaker, grenar, ogräs, jord och gamla utemöbler är bara några exempel. För att göra sorteringen så smidig och framförallt, tydlig som möjligt, rekommenderar vi att sätta upp skyltar där ni vill samla avfallet. Vi har tagit fram ett vårstädningskit som hjälper er en bit på vägen. Ladda ned kitet här. Se till att komplettera med de skyltar just er förening behöver.

Många föreningar väljer att hyra en container för grovsoporna som uppstår under städdagen. Tips! Låt de boende nyttja containern för sina egna grovsopor. Det kan vara en extra morot till att delta. Har ni redan ett komplett miljörum? Då kan en stor andel av avfallet förmodligen sorteras där direkt. Kom ihåg att kontakta er leverantör för bokning av extrahämtning så det finns plats för medlemmarnas hushållsavfall när städdagen är slut.

Ett tillfälle för samverkan och input

Alla behöver vi en paus i städandet. Att servera kaffe och kakor eller lättare mat under dagen är ett bra tips av flera anledningar. Förutom att medlemmarna håller sig mätta och glada, så är det ett ypperligt tillfälle för de boende att lära känna varandra lite bättre och skapa gemenskap. Dessutom är det ett bra forum för styrelsen att fånga upp eventuella synpunkter och behov. Öppna upp för dialoger och diskussioner eller ha en förslagslåda ståendes vid kaffestationen. 3 tips på frågor att diskutera vid fikabordet:

  • Hur fungerar städning av trapphuset och gemensamma ytor?
  • Vad tycker medlemmarna om sorteringsmöjligheterna som föreningen erbjuder? Är det något som saknas eller kan fungera bättre?
  • Vilka gemensamma aktiviteter kan ni planera för föreningen? Finns det intresse för loppis eller klädbytardagar? Sommarmingel? Insamling till välgörenhet?

Lycka till med er vårstädning!