En hållbar jul
16 december, 2020
Julen är här och vi är tacksamma över att få lite ledigt och tid med nära och kära. Men tyvärr så har julen en hög belastning på miljön. Vi märker att många börjar tröttna på överflödet av prylar. Istället ser vi ett ökat intresse för mer hållbara alternativ till det traditionella julfirandet. Med ganska små justeringar kan vi ta stora steg mot ett mer hållbart julfirande. Mer grönt på julbordet, second hand-julklappar och gärna en svensk julgran som är KRAV-märkt. Små knep som gör stor skillnad!
Vilken gran bör jag ha?
- Ja om du har läst vår blogg innan så vet du redan svaret, en äkta KRAV-märkt gran är bäst för miljön. Både den vanliga granen, som ibland kallas rödgran, och kungsgran finns som KRAV-märkta.
Vilken mat bör du undvika under jul?
- Ett julbord fyllt av ekologiska varor ger dig inte bara lyxiga råvaror av hög kvalitet. Du bidrar också till en god jul för naturen, djuren och människor i andra delar av världen.
Försök även att välja vegetariska alternativ, som kan bidra med en färgsprakande fest från växtriket!
- Undvik att köpa kött som inte är producerad i Sverige. När det gäller julklassikerna kaffe, russin, ananas och citrus är det bra att välja ekologiska då produkterna annars är kraftigt besprutade.
- Tyvärr så blir mycket från julbordet slängt. Men istället för att slänga, se till att spara maten som blir över under jul och frys in för att ätas senare.
Hållbara julklappar
- Konsumtion av nya grejer är en av de största miljöbovarna, därför bör du blicka bortom nya prylar. Det skulle kunna vara en kul upplevelse tillsammans, eller om du vill ge en pryl besök en av Stockholms många second hand-butiker. Begagnade plagg spar upp till 97 procent av energin som skulle använts för att tillverka ett nytt plagg. Eller en gåva till klimatet i någons namn, det finns fantastiska föreningar som man kan stödja genom ett medlemskap eller en donation. Naturskyddsföreningen, WWF, Amnesty eller UNICEF är exempel på föreningar som stödjer ett hållbart samhälle.
Transporter under julledigheten (bara om man måste såklart)
- Att ta tåget är klimatsmart om du åker ett av SJ:s alla eltåg är resan miljömärkt.
Återvinn julen
De flesta av oss har full koll på återvinning, men vad gör man med granen och högarna med inslagspapper? Så här sorterar du det lite klurigare skräpet från julfirandet:
-
- Julklappspappret – omslagspapper från paketen ska läggas i behållaren för pappersförpackningar, alltså inte i tidningsinsamlingen. Ta bort alla snören från pappret eftersom att det stör återvinningen.
- Julsnöret - lägg i soppåsen, då kan de kan bli fjärrvärme och el.
- Frigoliten - återvinn genom att lägga i behållare för plastförpackningar.
- Ljusslingan - lämna smålampor från luciakransen, julgransljus, ljusslingor, elljusstakar som smått el-avfall på återvinningscentralen.
- Värmeljus och marschaller - Kolla med din kommunen eller med återvinningscentralen där du bor vad som gäller hos er. I de flesta kommuner ska både koppar och vekeshållare lämnas i behållaren för metallskrot på återvinningscentralen. Det gör inget om det finns stearin kvar, men lossa gärna den lilla metallbiten som håller fast veken. Då kan aluminiumet lättare sorteras rätt när metallen tas om hand.
- Julgranen - Office Recycling kan hämta din gamla gran! Om du föredrar att göra det själv så kan du även lämna in den på din närmaste återvinningscentralen eller till ett grovsoprum.
Vill du göra skillnad och minska ditt klimatavtryck i jul och 2020? Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig med ett erbjudande som skulle passa dig och ditt företag.