Happy hållbar hemester!
9 juli, 2021
Pandemin har inneburit ändrade vanor och ett allt större intresse för att utforska naturen och våra närområden. Faktum är, att en undersökning som utförts av Kantar Sifo på uppdrag av Göta Kanal (mars 2021), visar att semestern 2021 främst kommer att spenderas inom Sveriges gränser. Hela 38% svarade att de planerar en hederlig bilsemester och 28% att de planerar att upptäcka vår natur med vandringskängorna på.
Det här nyfunna intresset hoppas vi skapar ringar på vattnet och medför ett ökat intresse även för hållbarhet och miljö! Nedan får du tips på hur du kan förbereda kontoret inför och sedan hemestra i hållbarhetens tecken.
Förbered kontoret inför semestern
Släck alla lampor och dra ut sladdar
Visste du att vissa elprodukter såsom förlängningssladdar eller laddare drar ström även om de inte är inkopplade i en dator eller telefon? Stäng av eller dra ur dessa ut kontakter ur väggen innan du drar för kontoret.
Lampor som står på när ingen finns på plats är definitivt synonymt med att “elda för kråkorna”. Har ni dessutom ett stort kontor med en lyxig klimatanläggning? Justera och anpassa utifrån antal medarbetare. Dels så kan det bli väldigt kallt på kontoret om er klimatanläggning får jobba på som vanligt, men den drar även en massa onödig el.
Leverantörer
Meddela era leverantörer om ert minskade behov. Sophämtning eller matleveranser minskar oftast i samma takt som antalet medarbetare som går på semester ökar. Kör en inventeringsrunda - hur mycket mjölk behöver ni till kaffet? - och ta en sväng förbi matbutiken på vägen till jobbet. Tala även om när ni beräknas vara tillbaka från semestrar igen.
Välj ett hållbart resmål
Miljövänligt resmål
Det poppar upp allt fler resmål och boenden med en hållbarhetsprofil. Turismnäringen tänker allt mer på saker som närproducerade råvaror, källsortering, zero-waste och naturen runt omkring. Lägg några kronor extra och boka det där “eco-boendet” och underlätta sedan i det mån du kan när det kommer till exempel till sortering om separata kärl finns uppställda.
Att ta sig dit
En annan aspekt är givetvis hur ni tar er till res- eller utflyktsmålet, tänk fossilfritt i första hand. Ta cykeln om avståndet känns rimligt. Är det en möjlighet att undvika trängsel och åka kommunalt? Gör det! Annars är självklart tåget att föredra framför flyg ur ett miljöperspektiv. Planerar ni att hyra bil? Fråga efter det mest miljövänliga alternativet.
Äta och dricka gott
För många går sommar och semester hand i hand med härliga grillkvällar, picknickar i det gröna eller matsäckar på olika utflyktsmål. Med lite planering så kan även dessa gå i ett grönt tecken.
Skippa billiga engångstallrikar
Välj bort plasten och ta med egna tallrikar och bestick. Om du inte vill satsa på ett snyggt picknickset så finns det gott om hållbara och biologiskt nedbrytbara engångsartiklar. Välj pappersmuggar utan PE-beläggning. Eller vad sägs tex om bägare gjorda av sockerrör?
Och om du hellre låter någon annan stå för matlagandet - tacka nej till frigolitlådan! Välj ett ställe som packar maten i pappersbehållare eller varför inte ta med en egen låda?
"Less is more"
Det lätt att förköpa sig på godsaker och härliga tillbehör och helt plötsligt så sitter man där och undrar hur det i all fridens värld kunde bli så mycket rester. Efter en längre stund i solen så brukar de sedan hamna i närmsta papperskorg. Satsa på hållbara alternativ (eko), gör en schysst beräkning på mängden mat och ta med en kylväska på picknicken.