Nya plastförbud! Böter för fimpar & snus på marken

Äntligen! Statistiken har fått säga sitt och Sverige har tagit ytterligare ett steg inom hållbarhet! Visste du att 80-85% av det marina skräpet i EU består av plast? Vi är tacksamma att Sveriges Riksdag tar ansvar och gör någonting åt det! Sedan 1 januari 2022 är det nämligen förbjudet att slänga småskräp som godispapper, snus och fimpar på marken. Vill du undvika en bot på 800 kr, gäller det därmed att hålla koll på närmsta papperskorg. Värt att notera: fler plastförbud är påväg, och det kanske är dags att se över hur din organisation säkerställer att ni förhåller er till dem?

Mätning visar: Fimpar & snus utgör 76% av allt skräp i Sveriges centralorter

Det har hänt mycket inom “sjövett” sedan 1964.

Det är ändå skrämmande hur mycket skräp som hamnat i havet fram tills idag. Men! Sjövett 2022 är som tur är något helt annat, och EUs medlemsländer jobbar gemensamt för att minska plast och skräp i våra hav.

I Sverige är det numera inte bara förbjudet med ett antal engångsplastartiklar. Sedan 1 januari 2022 är det också straffbart att slänga småskräp och tobaksrelaterade skräp på marken. Och det vet vi ju sedan innan, skräp vi slänger på marken hamnar så småningom i haven.

Så varför just ett förbud kring tobaksrelaterat skräp? Enligt en undersökning från Håll Sverige Rent år 2020, stod fimpar och snus för 76% av skräpet i svenska tätorter. 76%! Och eftersom framförallt fimpar innehåller plast som naturen inte kan bryta ner, utgör det tobaksrelaterade skräpet ett hot för våra hav.

Säg hej till skräpboten!

Att skräpa ner Sverige, är förbjudet och därmed straffbart. Större avfall som möbler och bilar, är olagligt sedan innan. Vad som är nytt från i år är att mindre skräp inkluderas.

Blir du därför tagen på bar gärning när du spottar ut en prilla, eller fimpar en cigarett på marken kan Polisen bötfälla dig på plats. Och då får du betala 800 kr.

Förutom skräpboten, är det fler åtgärder på ingång. Dessa åtgärder påverkar såklart dig som privatperson, men även hushåll och organisationer. Här kan du få en överblick av direktiven som kommer.

Låt oss fimpa 50% av engångsplasten

“Nedskräpningen utomhus av fimpar, portionssnus och förpackningar i engångsplast ska minska med 50% från 2024 till 2030.” – Håll Sverige Rent

Vi alla, alltså individer, kommuner, företag och föreningar har därmed ett ansvar. Vi alla måste vara en del av omställningen.

Har du ett hushåll du ansvarar för, eller ett bolag för den delen, bör du därför ställa dig följande två frågor:

  1. Hur ser användandet av engångsplast i ditt hushåll/kontor/organisation ut idag?
  2. Hur skulle du kunna minska användandet av engångsplast i ditt hushåll/kontor/organisation?

Vad blir ditt nästa steg?

På Office Recycling brinner vi för hållbarhet. Vi hjälper därför företag och bostadsrättsföreningar att komma till bukt med skräp och avfall.

Vill du veta mer om hur just din organisation kan dra sitt strå till stacken för att värna om havet och naturen, kontakta oss idag för en gratis konsultation.