Techmiljardären Håkan Roos går in i Office Recycling

Året 2011 tog Philip Eklöf sin affärsidé kring fossilfri kontorsåtervinning och källsortering till nästa steg och startade Office Recycling. Efter en mycket framgångsrik tillväxtresa har Office Recycling hjälpt 2000 företag i Sverige att tillsammans minska koldioxidutsläppen med över 5 370 ton. Man har även hunnit med att vinna en DI Gasell två år i rad. Resan har dock bara börjat och nu lägger Office Recycling i en högre växel när techmiljardären Håkan Roos går in i bolaget med ett ägarskap på 25% och en investering på 9 miljoner. Håkan Roos är som bekant en erfaren investerare med tidigare investeringar i bland annat iZettle och Smart Eyes.

2011 observerade Philip Eklöf den alarmerande mängd koldioxidsvinn som uppstår vid transporter av återvinningsmaterial. I samma veva insåg han att det fanns ett stort behov av att modernisera återvinning som koncept samt göra det mer tilltalande. Genom dessa insikter tog bolaget Office Recycling form som Sveriges första återvinningsföretag med en flotta av helt fossilfria fordon och ett nytt designkoncept kring återvinningskärl. Med Håkan Roos som ny investerare i företaget kommer Office Recycling att ta sig till nästa nivå med sin gröna affärsidé och hjälpa ännu fler bolag i Sverige att ställa om för att möta de globala klimatmålen.

“Office Recycling har alltid haft en snabb tillväxt och med Håkan Roos i vårt dreamteam kan vi nu accelerera snabbare och ta större mark som framtidens greentech-bolag. Många företag idag använder fortfarande fossilberoende transporter för att frakta sin återvinning. Vårt mål är att hjälpa dem att ställa om till ett klimatsmart alternativ och därmed eliminera en onödig belastning på miljön.” – Philip Eklöf, grundare och VD på Office Recycling.

Office Recycling omsätter idag 40 miljoner och har en personalstyrka på 36 personer. Utöver att hålla rollen som VD för Office Recycling är Philip Eklöf även styrelseledamot i Återvinningsindustrierna. Ett engagemang där han tar ytterligare steg för att komma närmare ett fossilfritt Sverige.

“Office Recycling har lyckats kombinera en lönsam verksamhet med ett genuint fokus på miljö, något som genomsyrar hela företaget och dess kultur. Återvinning är en bransch som kommer att fortsätta att växa och Office Recycling har alla förutsättningar att fortsätta sin imponerande tillväxtresa.” – Håkan Roos, RoosGruppen.

Innovation och modernisering av återvinningsbranschen genom produktutveckling och design är Office Recyclings största ambition. Genom att ta fram återvinningskärl, miljörör och estetiskt tilltalande möbellösningar har Office Recycling gett återvinning en central plats även för de mest designkänsliga kontorsmiljöerna. Ett av de senaste projekten är att utnyttja kraften i AI för att automatisera återvinningsprocessen. Detta har lett till grundandet av det fristående bolaget Smart Bins som levererar en machine learning-lösning kallad Bin-e. Denna lösning kan identifiera, sortera och komprimera avfallet automatiskt. Bin-e hjälper även användaren få koll på avfallsnivån i realtid vilket gör att tömning kan ske i rätt tid, något som eliminerar onödiga tömningar.