Plastgran eller en riktig julgran?
Julgranen är en absolut nödvändig ingrediens för de allra flesta under juletider, men hur påverkar vår favoritdekoration miljön?
Det korta svaret kan överraska dig då det är bättre att äga ett riktigt träd under julperioden när det gäller ekosystemet på lång sikt. Det är dock lite mer komplext än bara detta påstående. Allt beror på hur långt du kör för att hämta upp din gran, hur du förfogar över det efter perioden och om du bestämmer dig för ett konstgjort träd, hur länge du planerar att behålla det.
Relevant Magazine har brutit ner några julgransfakta för att hjälpa till med ditt beslut:
DET INGÅR BLY I KONSTGJORDA TRÄD
Bly är en farlig ingrediens som ofta används när man tillverkar ett konstgjort träd, vilket kan vara skadligt när det kommer till hälsan. Att röra på trädet kan vara osäkert, speciellt med i kontakt med ansiktet. Dammsugning runt trädet kan också vara en hälsorisk eftersom det kan sprida blypartiklar i luften, vilket kan vara farligt för ditt immunsystem om du andas in dem.
Enligt The New York Times, ”Årliga koldioxidutsläpp som är förknippade med att använda ett riktigt träd varje år var bara en tredjedel av de som skapats av ett konstgjort träd under en typisk sexårig livslängd. De flesta plastgranar innehåller också polyvinylklorid eller PVC, som producerar cancerframkallande ämnen vid tillverkning och bortskaffande. ”
ÅTERANVÄNDNING AV DITT TRÄD
För att matcha den energi som används för att skapa och transportera en plastgran skulle du behöva återanvända trädet i nästan 20 år. Det är mycket klättrande in och ut från vinden.
VERKLIGA TRÄD ÅTERVINNS
Varje år produceras 33 till 36 miljoner julgranar bara i USA. Medan man kan tycka att det är ett stort problem att hugga ned så många träd, växer dessa träd oftast som en gröda och planteras på nytt i rotation, vilket ger lämplig livsmiljö för vilda djur. Faktum är att julgranar faktiskt skördas för detta specifika ändamål.
Rolig fakta: I början av 1900-talet förbjöd Theodore Roosevelt, en uttalad miljöaktivist, julgranar i Vita huset. Han fruktade att julgranar skulle leda till avskogning. I dagens värld huggs inte mer än två procent av träden i naturen. De flesta av dem odlas på gårdar och skördas specifikt till försäljning under semestern.
RIKTIGA TRÄD ÄR DYRA
När det gäller ett riktigt träd är den största nackdelen för de flesta att de är dyra och endast användbara under en kort tid för att sedan bara kastas bort. Men ett riktigt träd är biologiskt nedbrytbart och således mycket återvinningsbara.
***
Både naturliga och falska träd har en miljöpåverkan, men det verkar som att det bästa för jorden och människans hälsa är att äga ett riktigt träd. Om du väljer att äga ett riktig julgran denna jul, se till att du återvinner eller komposterar när säsongen är över. Om du fortfarande är mer för plastgranen, försök att behålla och ta hand om den under en riktigt lång tid.
Hela Relevant Magazine’s artikel hittar du här.