Vad är grovsopor?

Grovsopor eller grovavfall kan enkelt beskrivas som allt som förekommer på kontoret eller i fastigheten som inte får plats att slängas i de vanliga hushållssoporna. Denna typ av avfall behöver deponeras antingen i ett grovsoprum, på en återvinningscentral eller hämtas upp på beställning av en återvinningsleverantör.

Vad är exempel på grovsopor?

Du har säkert en stark intuitiv känsla för vad som klassas som grovsopor, men här kommer en lista med exempel på vanliga artiklar som brukar kallas för grovavfall:

  • Elektronik: Datorskärmar, stationära och bärbara datorer, lamparmaturer, vitvaror, etc (dock ej elektronik som klassas som farligt avfall)
  • Möbler: Fåtöljer, kontorsstolar, arbetsbord, soffor, hurtsar, etc.
  • Böcker: Med hårda omslagspärmar samt papper
  • Textilier: Mattor, större gardiner, sängkläder, stora mängder kläder, etc.
  • Metall: Verktyg, plåtskivor från tak, diskbänkar, etc.

Läs mer om olika typer av grovsopor på Stockholm vatten och avfall.

Få hämtning av grovsopor

Har ni rensat på kontoret, bytt ut trasigt mot nytt (eller bättre begagnat) eller storstädat i bostadsrättsföreningen och behöver hjälp med hämtning? Vi hämtar grovsopor från företag, organisationer och BRFer och kör det till vår återvinningscentral på Ekerö.

Ring oss på 010-685 00 00 eller skicka in din förfrågan via formuläret nedan så hör vi av oss.

Det är viktigt att tänka hållbart!

Vissa typer av grovavfallsartiklar behöver inte automatiskt slängas bara för att man har köpt nytt eller inte längre har ett behov av det. Möbler som soffor, kontorsstolar, arbetsbord finns det en stor efterfrågan på både från andra företag men även från privatpersoner.

Tänk alltid efter om det du ska slänga kan vara till nytta för någon annan innan du tar beslut om kassering. En fungerande cirkulär ekonomi kräver att alla deltar på alla nivåer.