Vad betyder de olika miljömärkningarna?

När man har bestämt sig för att dra sitt strå till stacken och skapa en hållbar framtid så står man inför många val. Det finns tiotal olika märken inom kategorin ‘bra miljöval’, men hur vet man att dessa märken är mer än ett säljtrick och faktiskt är ett bra miljöval?

Här går vi igenom de märken som du bör ha koll på, dem du kan känna dig trygg med och vilka du bör undvika. 

I Sverige finns det flertal miljömärkningssystem. De har alla olika fokusområden och stödjer varandra för att skapa bättre miljövänliga varor och service.

Eftersom det finns många som vill köpa varor och tjänster som är miljömärkta, så säljer de ofta bättre. Med fler som vill ses som miljövänliga så finns det risk att flera bluffmärken dyker upp. Denna lista summerar vilka du kan lita på och vilka du bör undvika.

Miljömärken att lita på

Bra Miljöval 

Miljömärkning där kraven utformas av en miljöorganisation (Naturskyddsföreningen). Bra Miljöval finns inom 10 områden som har valts ut så att de har stor betydelse för miljö, hälsa och klimat. Genom att kontinuerligt skärpa kraven drivs en utveckling där produkter och tjänster successivt utvecklas och blir mindre miljöförstörande. Vi på Office Recycling har licens för Bra Miljöval sedan 2015 och det är vi ensamma om inom återvinningsbranschen.

Svanen 

Det statliga bolaget Miljömärkning Sverige ansvarar både för Svanen och EU-Blomman. Svanen miljömärker många olika produktgrupper och arbetar utan vinstsyfte på uppdrag av regeringen. Kraven för Svanenmärkningen beslutas gemensamt av de nordiska länderna.

EU Ecolabel (EU-blomman)

Svanens motsvarighet i Europa. Kraven för märkningen tas fram av ansvariga organ i EU:s medlemsländer. Arbetet sker på uppdrag av EU-Kommissionen.

FSC

Forest Stewardship Council (FSC) är det enda oberoende certifieringssystemet för skog. De ställer krav på skogsbruk och plantager som ska främja ett ansvarsfullt brukande av världens skogar.

TCO Certified

TCO Certified är en internationell hållbarhetscertifiering för IT-produkter som till exempel datorer, bildskärmar, surfplattor och mobiltelefoner. Det ställs krav både på användbarhet, miljöprestanda och socialt ansvarstagande.

GOTS

Global Organic Textile Standard (GOTS) är den internationella miljömärkningen för textil. Den omfattar hela livscykeln från råvara till färdig textil, från bearbetning till tillverkning, paketering, märkning, handel och distribution. GOTS ställer även krav på arbetsförhållanden i fabrikerna.

Livsmedelsmärkningar

KRAV

KRAV är det svenska miljömärket för ekologisk mat. Den följer alla regler som EU-ekologiskt har men har några fler regler för till exempel djuromsorg, klimat och social hänsyn. Krav har även regler för fisk och skaldjur som säkerställer hållbar odling och fiske.

EU-lövet eller EU-ekologiskt

EU:s märkning av ekologiska livsmedel. Märkningen garanterar att maten är producerad utan konstgödsel, kemiska bekämpningsmedel och med omsorg till djur och natur. På en ekologisk gård får djuren komma ut i friska luften och äta ekologiskt foder. Den ekologiska maten ska vara framställd på ett så naturligt sätt som möjligt och därför tillåts endast ett fåtal tillsatser.

MSC

Marine Stewardship Council (MSC) är en oberoende och icke-vinstgivande organisation på global nivå. Den startades för att få bukt på problemet med överfiskning. Märkningen är en garanti för att produkten kommer från ett välskött fiske.

Andra typer av märkningar

Fairtrade är en oberoende certifiering med kriterier för ekonomisk, social och miljömässig hållbar utveckling i länder med utbredd fattigdom. Fairtrade-märkt bidrar till att odlare och anställda, med egen kraft, kan förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. 

På många varor sitter symboler som lätt kan förväxlas med miljömärken. Det finns redan många och fler kommer säkert att dyka upp. En del fyller en funktion och säger något om produkten, till exempel Nyckelhålet som visar på näringsmässigt sunda varor, och Astma- och allergiförbundets symbol. Oeko-tex är en märkning som visar att textilien har klarat en laboratorietest för skadliga ämnen. Andra märkningar har ingen betydelse för produktens innehåll, som WWF:s panda och returpilarna.

Svenskt Sigill, Rainforest Alliance och Utz Kaphe är exempel på kvalitetsmärkningar som står för vanlig konventionell odling, men där man t ex försöker minska användningen av kemiska bekämpningsmedel. 

Ekoturismföreningen har även ett miljömärke, Naturens Bästa, i samarbete med Naturskyddsföreningen och VisitSweden.

Du bör undvika

Man ser ibland löv, fiskar, blommor och andra märken som producenterna själva hittar på, så kallad Green Washing, för att varorna ska ge ett miljövänligt intryck. Falsk marknadsföring som inte levererar en miljövänlig lösning förvirrar köparen som faktiskt vill göra skillnad. 

Bra att veta

Office Recycling gör skillnad genom att erbjuda fossilfria återvinningserbjudanden. Genom smarta, snygga och innovativa lösningar, som bidrar till en cirkulär ekonomi, så kan Office Recycling märka sin service och transport ‘Bra Miljöval’. Genom att välja en leverantörer som inte släpper ut koldioxid så besparar du planeten från farliga utsläpp.

Vi nöjer oss med att konstatera något lika enkelt som självklart: Det är ditt, mitt och vårt aktiva val som skapar en bättre framtid. Ett sådant val är att välja fossilfri återvinning. Det är ett val du kan göra redan i dag. Varför inte börja med att på vår startsida, testa hur mycket ditt företag kan spara i utsläpp genom att byta till Office Recycling?

Gör testet HÄR